Αναβλητικότητα-Ο χειρότερος μας εχθρός
- Evmorfos Kasinakis
- 2 Ιουλ 2016
- διαβάστηκε 5 λεπτά

Έχεις πάρει την απόφαση να κάνεις «κάτι» με την μουσική σου, τα τραγούδια σου! Είναι καιρός πια να μάθει ο κόσμος πως γράφεις, πως δημιουργείς και θες να τους αφήσεις το έργο σου στην αντικειμενική τους κρίση και γνώμη. Αλλά συνέχεια το σκέφτεσαι και δεν παίρνεις την απόφαση να ξεκινήσεις. Βρίσκεις ένα σωρό δικαιολογίες για να μην ξεκινήσεις αυτό που πραγματικά ονειρεύεσαι! Εκεί που ήσουν αποφασισμένος και είχες πάρει μολύβι και χαρτί για να βγάλεις ένα πρόγραμμα για το τι πρέπει να κάνεις για να ξεκινήσεις να ηχογραφείς, την επόμενη στιγμή το ξανασκέφτεσαι και τελικά το αφήνεις για κάποια άλλη «καλύτερη περίοδο». «Τώρα έχω πολλή δουλειά και δεν θα έχω χρόνο να καθίσω να ασχοληθώ με την μουσική μου» «Δεν είναι καλή περίοδος για να γράψω τραγούδια. Είμαι πολύ πιεσμένος και δεν έχω διάθεση» «Δεν βρίσκω χρόνο για πιο βασικά πράγματα, θα βρω για να ηχογραφήσω τα τραγούδια μου;» «Μέχρι να μάθω να ηχογραφώ , θα περάσει πολύς καιρός και όλο αυτό θέλει εξάσκηση, χρόνο και χρήμα. Δεν είμαστε τώρα για τέτοια.» «Γυρίζω από την δουλειά και μετά θα ασχοληθώ με την οικογένεια μου και μετά δεν έχω καθόλου ενέργεια για να δουλέψω» «Πώς να ξεκινήσω να ηχογραφώ αφού δεν ξέρω καν τα βασικά;»

Αυτές είναι λίγες από τις πάρα πολλές απαντήσεις (τέτοιου είδους) που παίρνω από πολλούς μαθητές μου, τις οποίες μόλις τις ακούω , λέω σε όλους ακριβώς αυτό: «ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ». Καταλαβαίνω πως ο καθένας έχει τις δικές του υποχρεώσεις, πρωινές δουλειές ή με κυλιόμενο ωράριο, με βάρδιες, έχει την οικογένεια του, παράλληλες υποχρεώσεις ή μπορεί και μια δεύτερη δουλειά. Είμαι σίγουρος, όμως , πως έχεις αναπολήσει να πιάσεις την κιθάρα σου ή να καθίσεις στο αρμόνιο σου και να γράψεις μια απλή μελωδία που θα βγάλει ένα καινούριο σου δημιούργημα, ένα τραγούδι. Είμαι σίγουρος πως πολλές φορές έχεις αναρωτηθεί «Αν προσπαθούσα να κάνω κάτι με τα τραγούδια μου, λες να πετύχαινα;» Αυτό το συναίσθημα που σου αφήνει στο τέλος αυτή η σκέψη ,είναι γνωστό σε όλους, και είναι ανάμικτο με νοσταλγία και στιγμιαία αποφασιστικότητα που σβήνει όμως μετά από μια δεύτερη και πιο «ώριμη σκέψη».
Δεν θέλω να φανώ ονειροπόλος ή να με πεις «ρομαντικό» αλλά σε καταλαβαίνω. Γι αυτό το λόγο δημιούργησα το HomeStudioProject, για να σου «σβήσω» την παραμικρή αμφιβολία και να σε βοηθήσω , να σε εμπνεύσω να δημιουργήσεις. Είμαι κι εγώ μουσικός που γράφω τραγούδια από 15 ετών και παντρεύτηκα 25 χρονών και έτσι όπως καταλαβαίνεις, έχω μάθει πολύ νωρίς τι σημαίνει να έχεις υποχρεώσεις. Είχα πάντα μια πρωινή δουλειά, τα τελευταία χρόνια μπορώ και δουλεύω ως μουσικός πλήρης απασχόλησης όπως λέγεται στα σωστά ελληνικά. Έβρισκα κι εγώ πάντα δικαιολογίες για να μην αρχίσω να δουλεύω πάνω στη μουσική μου. Πολλές φορές σκέφτηκα , πως αν καθίσω να ασχοληθώ με την ενορχήστρωση και γενικότερα με το home studio,θα έχανα την έμπνευση μου, ή μάλλον την διάθεση μου για να γράψω μουσική. Επίσης, πολλές φορές ένιωθα κουρασμένος κι έλεγα « Δεν πειράζει κι αύριο μέρα είναι» Όλοι έχουμε περάσει από αυτή το στάδιο , το οποίο λέγεται ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η αναβλητικότητα, φίλε μου, είναι ο χειρότερος μας εχθρός! Μας κρατάει μακριά από πράγματα που θέλουμε να κάνουμε προσωπικά ή επαγγελματικά. Γι αυτό το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις σε εφαρμογή όλα αυτά που θες να κάνεις. Δεν θα υπάρξει ποτέ καλή περίοδος για να ξεκινήσεις παράλληλα να ηχογραφείς τη μουσική σου, ποτέ δεν θα τελειώσουν οι υποχρεώσεις σου και ποτέ δεν θα έχεις τον ελεύθερο χρόνο που αναζητάς για να μπορέσεις να δημιουργείς ανενόχλητος από τα πρέπει της καθημερινότητας. Γι αυτό ξεκίνα σήμερα κιόλας! Δεν θα απογοητευτείς! Με σωστό προγραμματισμό και διαχείριση του χρόνου σου, θα καταφέρεις αυτό που τόσο καιρό νόμιζες πως ήταν ακατόρθωτο.Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να αφήσει κάτι για αργότερα. ΤΕΡΜΑ πια αυτό! Το επόμενο βήμα είναι, να βρεις ένα μικρό χώρο μέσα στο σπίτι σου σε ένα δωμάτιο, πάνω σε ένα μικρό γραφείο , όπου εκεί θα εγκαταστήσεις το μικρό σου, λιτό σου home studio.Σίγουρα θα πρέπει να είναι κοντά σε μια πρίζα για να δώσεις στις συσκευές σου ρεύμα. Αν δεν έχεις ακόμα τα απολύτως απαραίτητα για το home studio, μην ανησυχείς. Στο επόμενο post θα έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πώς να «στήσεις» το δικό σου home studio μόνο με €400

και θα σου δώσω και εναλλακτικές προτάσεις. Αφού έχουμε και αυτό το κομμάτι έτοιμο , τότε θα πρέπει να προγραμματίσουμε σύμφωνα με τις ελεύθερες ώρες που θα έχουμε μέσα στην εβδομάδα πως θα τις αξιολογήσουμε για να δουλέψουμε στο στούντιο μας. Αν πούμε, πχ , πως «αύριο το βράδυ 10-12 θα καθίσω να δουλέψω για τα τραγούδια μου» , τότε είναι πολύ πιθανό να μην το κάνουμε ή αν το κάνουμε να ξοδέψουμε όλο το χρόνο σκεπτόμενοι τι θα κάνουμε. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Είναι αυτό ακριβώς που σου είπα και νωρίτερα: Προγραμματισμός και σωστός καταμερισμός εργασιών. Αν πεις πως «αύριο το βράδυ 10-12 θα κάτσω να γράψω το ρεφρέν από το τάδε τραγούδι» , τότε αυτόματα ενεργοποιείς τον εαυτό σου για μια συγκεκριμένη εργασία. Ξέρεις πως πρέπει να γράψεις ή τουλάχιστον να προσπαθήσεις να γράψεις το ρεφρέν απ’ αυτό το τραγούδι που το έχεις τόσο καιρό στο συρτάρι. Αν προγραμματίσεις πως μέσα στο σαββατοκύριακο να αφιερώσεις δυο ώρες στο στούντιο σου ,τότε θα πρέπει να σκεφτείς τι θα κάνεις αυτό το δίωρο.

Δεν μπορείς να μπεις και να κάνεις ότι θέλεις. Τότε δεν πρόκειται να τελειώσεις ποτέ κάτι! Αν προγραμματίζεις τις δουλειές που έχεις να κάνεις στο studio σου , τότε θα είσαι πιο παραγωγικός. Το σημαντικό είναι να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα που μας κρατάει πίσω και δεν μας αφήνει να κάνουμε μεγάλα βήματα μπροστά. Η μουσική πρέπει να μοιράζεται και όχι να μένει ξεχασμένη σε κάποιο φάκελο μέσα στον υπολογιστή μας. Θα πρέπει να διώξεις κάθε είδους αμφιβολίες ,ότι ίσως να μην τα καταφέρεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρεις. Θα πρέπει να σκέφτεσαι θετικά. Αν ξεκινάς τώρα στο home studio ,σίγουρα θα έχεις πολλά ερωτήματα , απορίες , τεχνικές δυσκολίες πάνω στην ηχογράφηση , στην επεξεργασία , αλλά όλα αυτά δεν πρέπει να σε κρατήσουν πίσω. Το HomeStudioProject είναι εδώ γα να σε βοηθήσει. Αν έχεις ήδη ξεκινήσει και ηχογραφείς τα τραγούδια σου αλλά όσον αφορά τη μίξη δεν τα καταφέρνεις και εκεί είναι που νομίζεις πως πάντα κάτι λείπει από τις ηχογραφήσεις σου , μην ανησυχείς! Όλα όσα σκέφτεσαι είναι απολύτως φυσιολογικά. Θα σου δείξω τρόπους και τεχνικές που θα δώσουν στα τραγούδια σου έναν καλύτερο ήχο και με την εξάσκηση θα φτάσεις στο επιθυμητό σου αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος ότι έχεις σκεφτεί πολλές φορές: « Μπα δεν θα τα καταφέρω , δεν είμαι τόσο καλός» ή ακόμα καλύτερο «Δεν είμαι ακόμα έτοιμος». Θα σου απαντήσω στη δεύτερη ερώτηση με μια ερώτηση « Ξέρεις πότε θα είσαι έτοιμος;» Η απάντηση είναι απλή και σύντομη «ΟΧΙ» . Ποτέ δεν θα είσαι έτοιμος για να παρουσιάσεις την δουλειά σου στον κόσμο γιατί πολύ απλά δεν θα έχεις πάρει την απόφαση να ξεκινήσεις , να δημιουργήσεις.Η αναβλητικότητα είναι μια συνήθεια που την υιοθετούμε , όχι γιατί είμαστε τεμπέληδες , αλλά γιατί δεν έχουμε πάρει στα σοβαρά τον ίδιο μας τον εαυτό και δεν έχουμε αντιληφθεί στο τι είναι ικανός να κάνει. Μόνο εσύ ο ίδιος μπορείς να «ξυπνήσεις» τον εαυτό σου και να του πεις «Ξεκίνα σήμερα, τώρα!» Εδώ , στο HomeStudioProject, θα ασχοληθούμε πολύ και με το κεφάλαιο «Παραγωγικότητα» , το οποίο θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό και θα συμβάλλει σημαντικά στο πώς να δουλεύεις στο home studio και πώς να διαχειρίζεσαι κάποια σημαντικά , για σένα , projects ,και πώς να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου για να τελειώνεις πιο γρήγορα ένα τραγούδι.
Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που αφιέρωσες λίγο χρόνο να διαβάσεις το post αυτό και να σε ευχαριστήσω για άλλη μια φορά που έχεις κάνει εγγραφή στο mailing list του HomeStudioProject.
Comments