Audio recording θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο τρόπος να εισάγουμε, να περάσουμε όλους τους ήχους από τα όργανα μας μέσα στο πρόγραμμα ηχογράφησης (DAW) μέσα από την κάρτα ήχου. Το audio αρχείο αποτυπώνεται μέσα στο πρόγραμμα με το σχήμα μιας κυματομορφής και αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο ηχογραφήθηκε το συγκεκριμένο όργανο. Υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα που πρέπει να ρυθμίσουμε πριν ξεκινήσουμε να ηχογραφούμε audio.
#1.Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να ρυθμίσεις κάποιες παραμέτρους μέσα στο πρόγραμμα σου.Θα το κάνεις μια φορά , γιατί αποθηκέυονται και ισχύουν για όλα τα projects που θα δουλεύεις στο μέλλον.Πρέπει να ορίσεις το bit depth (το οποίο σου προτείνω να είναι στα 24 bit ,βέβαια αυτό εξαρτάται και από την κάρτα ήχου που διαθέτεις) και το sample rate. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά σε επόμενα blog post μου που θα αφορούν το advanced audio recording. Επίσης έχεις την επιλογή να ορίσεις το τύπο του αρχείου που θα δημιουργείται σε κάθε ηχογράφηση σου. Μπορεί να είναι wave , το οποίο έχει κατάληξη .wav ή aiff. Και οι δυο αυτοί τύποι αρχείων είναι ασυμπίεστα αρχεία και έχουν πολύ καλή ποιότητα σε σχέση με τα συμπιεσμένα αρχεία , όπως το mp3. Το wav. Αρχείο είναι πολύ συνηθισμένο στα pc ενώ το αρχείο .aiff (Audio Interchange File Format) είναι για όλους τους τύπους υπολογιστών.Επίσης μπορείς να επιλέξεις Broadcast Wave File , το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος αλλά μπορείς να προσθέσεις πολλές πληροφορίες όπως περιγραφή, κ.α
Μόλις τελειώσεις με αυτές τις ρυθμίσεις , πρέπει να ετοιμάσεις το περιβάλλον εργασίας του τραγουδιού που θα ηχογραφήσεις. Το πιο συνηθισμένο εργαλείο αλλά και το πιο γνωστό ,που κάθε πρόγραμμα διαθέτει για την audio ηχογράφηση, είναι to audio track.Ναι, αυτός είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει την ηχογράφηση του οργάνου μέσα στο DAW. Σε αυτό το σημείο πρέπει να είσαι προσεκτικός όσον αφορά τον τύπο του καναλιού που θα φτιάξεις για να ηχογραφήσεις. Όπως θα ξέρεις υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξεις mono ή stereo track. Αυτός ο προσδιορισμός πρέπει να γίνει μόνο για την είσοδο,γιατί η έξοδος είναι για όλα τα όργανα stereo και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κουμπιά pan για να μετακινήσεις τα όργανα δεξιά ή αριστερά. Η είσοδος κάνει τη μεγάλη διαφορά.Αν π.χ ηχογραφήσεις μια κιθάρα ακουστική με ένα μικρόφωνο,τότε θα πρέπει να ηχογραφήσεις σε mono track.Αν ηχογραφήσεις σε στέρεο κανάλι, ο ήχος του οργάνου θα πηγαίνει στο αριστερό ηχείο σου ή ακουστικό και θα είναι πολύ δύσκολο να το μετακινήσεις στο κέντρο, ώστε να ακούγεται σωστά. Αν θες να ηχογραφήσεις ένα συνθεσάιζερ , το οποίο έχει stereo output , τότε μπορείς να χρησιμποιήσεις stereo track , αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ηχογραφούμε audio, χρησιμοποιούμε mono track.
#2.Το δεύτερο αλλά πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι να κάνεις, είναι να ονομάζεις το κάθε κανάλι που δημιουργείς μέσα στο project. Κάθε φορά που θα ηχογραφείς κάτι σε αυτό το κανάλι ένα αρχείο θα δημιουργείται και θα αποθηκεύεται μέσα στο σκληρό σου δίσκο και πιο συγκεκριμένα μέσα στο φάκελο audio του συγκεκριμένου τραγουδιού.Αν δεν ονομάσεις το κανάλι θα έχεις αμέτρητα αρχεία μέσα σε αυτό το φάκελο με την ονομασία Audio 01-1, Audio 02-2 κλπ και πίστεψε με δεν είναι καθόλου βολικό και δεν μπορείς να διαχειριστείς τους φακέλους με τα audio αρχεία.Αν π.χ έχεις ένα κανάλι Audio 01 και το μετονομάσεις σε Guitar 1, τότε θα έχεις καλύερη εικόνα για τα audio αρχεία σου μέσα στο φάκελο του τραγουδιού.
#3. Ένα άλλο θέμα που συχνά παραβλέπουμε ή αποφεύγουμε είναι ρυθμίσουμε τα όρια έντασης της εισόδου ενός οργάνου κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης. Θα πρέπει να καθορίσεις ένα μέσο όρο έντασης της εισόδου πριν ξεκινήσεις να ηχογραφείς.Αν βάλεις μια ηλεκτρική κιθάρα κατευθείαν στη κάρτα ήχου ,θα πρέπει να παίξεις κάποια μέρη δυνατά ,να δοκιμάσεις κάποια power chords χρησιμοποιώντας ένα virtual ενισχυτή από το DAW σου και θα πρέπι να ρυθμίσεις την ένταση έτσι ώστε να μην «κλιπάρει» Το clipping είναι ψηφιακή παραμόρφωση και το μέρος της ηχογράφησης που έχει αυτή τη παραμόρφωση μπορεί να ακούγεται καλά αλλά θα μας δυσκολέψει μετά στη μίξη και καλό είναι να αποφεύγουμε τέτοιες ψηφιακές παραμορφώσεις.Μπορείς να κάνεις το ίδιο , αν πρόκειται να ηχογραφήσεις φωνητικά.Μπορείς να κάνεις πρόβα κάποια μέρη του τραγουδιού που έχει ψηλές νότες ή απλά να βάλεις τον τραγουδιστή να τραγουδήσει κάτι δυνατά για να μπορέσεις να ρυθμίσεις την στάθμη της έντασης εισόδου του μικροφώνου.
#4.Πρέπει να καθορίσεις το ακριβές tempo toy τραγουδιού και να ενεργοποιήσεις τον μετρονόμο στο πρόγραμμα σου. Αν θες π.χ να ηχογραφήσεις κιθάρες θα πρέπει να έχεις ένα οδηγό και αυτός είναι , ο μετρονόμος. Έτσι θα έχεις σταθερές και ρυθμικές ηχογραφήσεις και μια επιλογή που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι να ενεργοποιήσεις το precount.Αυτή η επιλογή σε διευκολύνει, γιατί σου δίνει λίγο χρόνο να πατήσεις το κουμπί ηχογράφησης rec, να βάλεις τα χέρια σου στη ταστιέρα και να ξεκινήσεις να ηχογραφείς.
#5. Κλείσε ή χαμήλωσε τα ηχεία σου! Θα ηχογραφείς με ένα μικρόφωνο μεγάλου διαφράγματος και όπως ξέρεις αυτά τα μικρόφωνα δεν λειτουργούν αν δεν ενεργοποιήσεις το phantom power (+48V). Είναι πολύ ευαίσθητα σαν όργανα και μπορούν να «πιάσουν» και τον παραμικρό ήχο μέσα στο δωμάτιο. Μέχρι στιγμής είναι όλα εντάξει γιατί δεν έχεις ενεργοποιήσει το κανάλι για ηχογράφηση και το monitor.Μόλις κάνεις κάτι τέτοιο και έχεις τα ηχεία σου ανοικτά θα δημιουργηθεί ένα feedback του δωματίου, ήχοι πολύ δυνατοί, που δεν είναι καθόλου ευχάριστοι. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε ένα ζευγάρι ακουστικά ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, χαμηλώνουμε την ένταση των ηχείων μας.
Έτσι σαν επίλογο, θα ήθελα να σου προτείνω να κάνεις πάντα μια λίστα με αυτά που πρέπει να ρυθμίσεις ,ιδιαίτερα αν ξεκινάς τώρα και τουλάχιστον μέχρι να συνηθίσεις αυτή τη ροή εργασίας.
Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσες να διαβάσεις αυτό το post και σε ευχαριστώ που είσαι μέλος του Homestudioproject.