top of page
Αναζήτηση

Πως να ξεκινήσεις μίξη (Μέρος 1ο) -Volume faders-Panning

Εικόνα συγγραφέα: Evmorfos KasinakisEvmorfos Kasinakis

Έχεις τελειώσει λοιπόν με τις ηχογραφήσεις σου και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τη μίξη του τραγουδιού σου, ή τουλάχιστον έτσι θες. Κάθεσαι αναπαυτικά στη καρέκλα σου ,κοιτάς με θαυμασμό όλα αυτά τα κανάλια στη κονσόλα σου και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις σωστά; Δεν πειράζει,μην αγχώνεσαι! Είναι εντελώς φυσιολογικό νανιώθεις πως έχεις κολλήσει και να μην ξέρεις τι να κάνεις και από πού να ξεκινήσεις. Ακούς συνεχώς διάφορες γνώμες , έχεις παρακολουθήσει τόσα βίντεο εκπαιδευτικά πάνω στη μίξη , πώς να ξεκινήσεις, τι να κάνεις για να ξεκινήσεις , ποια όργανα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μίξη σου και άλλα πολλά τέτοια αλλά παρόλα αυτά ακόμα δεν έχεις κάνει τίποτα γιατί νομίζεις πως αν κάνεις μια λάθος κίνηση,μπορεί και να καταστρέψεις όλη τη μίξη του τραγουδιού σου! Όχι , δεν είναι καθόλου έτσι όπως το σκέφτεσαι!

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις, όταν ξεκινάς την μίξη, είναι μια πολύ απλή κίνηση! Τόσο απλή που δεν θα το πιστεύεις πόσο σημαντική είναι για την μετέπειτα διαδικασία της μίξης.Ξεκινάς χρησιμοποιώντας ένα τόσο απλό αλλά ταυτόχρονα τόσο δυνατό και σημαντικό εργαλείο, που δυστυχώς δεν του δίνουμε τη πρέπουσα σημασία.Είναι το volume fader! (ποτενσιόμετρο ή αυξομειωτής έντασης). Σε ξάφνιασα; Σίγουρα θα μου πεις « Έλα τώρα, αστειεύεσαι τώρα, σωστά;» Όχι,αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε ξεκινώντας τη μίξη μας.Πρέπει να κουνήσουμε τα ποτενσιόμετρα (volume faders).Η μίξη έχει να κάνει με την ισορροπία. Πρέπει να πετύχουμε την καλύτερη ισορροπία για τη μίξη μας και αυτό ξεκινάει θέτοντας σωστά επίπεδα έντασης σε κάθε όργανο.’ετσι , το πρώτο βήμα που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε το play και να ακούσουμε το τραγούδι μας.Να ξεχωρίσουμε ποια όργανα είναι λίγο πιο δυνατά και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το επίπεδο έντασης του κάθε οργάνου και να κουνήσουμε όσο θέλουμε τα ποτενσιόμετρα κι έτσι θα πετύχουμε την ισορροπία που αναζητούμε για το τραγούδι μας!

Πρέπει να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε αυτή τη διαδικασία γιατί υπάρχει μια τάση και όλοι θέλουν και ηχογραφούν τα όργανα πολύ δυνατά! Πρέπει να θυμάσαι πως πρέπει να αφήσουμε «χώρο» στο master fader δηλ. στο κεντρικό ποτενσιόμετρο της κονσόλας μας.

Δεν θες να δεις αυτή τη κόκκινη ένδειξη που σου λέει «Ε, φίλε μου, παραμορφώνεις!» Αν παραμορφώνεις , σημαίνει ότι είσαι κοντά στα 0db ή τα έχεις ξεπεράσει και αυτό αποτελεί πρόβλημα! Πρέπει να αφήσεις περισσότερο χώρο για το master fader,έτσι το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να κατεβάσεις τα ποτενσιόμετρα των οργάνων ή τουλάχιστον όσων χρειάζεται! Μη φοβάσαι! Ακολούθησε και εμπιστεύσου το ένστικτο σου! Ο τρόπος που ακούς την μουσική σου είναι ξεχωριστός και μοναδικός! Προσπάθησε να φέρεις την ισορροπία στο τραγούδι σου με απλές κινήσεις.

Θυμήσου τι σου είχα γράψει σε προηγούμενο post.Πρέπει να περνάς καλά στο home studio σου. Και αυτή η διαδικασία υποτίθεται πως πρέπει να είναι διασκεδαστική. Δεν πρέπει να αγχώνεσαι. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και άκουσε το τραγούδι σου ξανά και ξανά και μετά μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις όποιες κινήσεις νομίζεις πως πρέπει να γίνουν! Στο είπα και προηγουμένως. Πως η πρώτη εντύπωση , συνήθως είναι και η σωστή. Ξεκινάς με αυτές τις απλές κινήσεις χωρίς να σκέφτεσαι plug ins , limiting peaks και άλλα τέτοια παρόμοια.

Το δεύτερο αλλά πολύ χρήσιμο και αυτό εργαλείο που μας δίνει μια άλλη προοπτική στη μίξη μας είναι τα κουμπιά pan. Το Panning είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία γιατί μας δίνει εύρος και την στερεοφωνία που θέλουμε για το τραγούδι μας. Πρέπει να διαμοιράσουμε τα όργανα μας αριστερά και δεξιά για να δώσουμε περισσότερο χώρο για τη φωνή που είναι πάντα το κύριο μέρος της μίξης μας , ανεξάρτητα τι είδους μουσική ή τραγούδια φτιάχνουμε.Ακούγοντας ξανά και ξανά το τραγούδι θα πάρεις αποφάσεις ποια όργανα θες να πάνε δεξιά και ποια αριστερά και κατά πόσο. Δεν υπάρχουν κανόνες για αυτή την διαδικασία και περιορισμοί.Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι φωνή, μπότα(της drums) και μπάσο είναι πάντα στο κέντρο.Τα υπόλοιπα όργανα τα βαζεις εσύ όπως θες και όπου θες.πρέπι να είσαι δημιουργικός και να περνάς καλά ταυτόχρονα.Αφιέρωσε για αυτή τη διαδικασία 20-30 λεπτά και ίσως περισσότερο για αυτή τη διαδικασία.Οι κινήσεις που κάνεις τώρα για την ένταση των οργάνων θα έχουν αντίκτυπο στη μετέπειτα μίξη σου. Θα πρέπι να φτάσεις στο σημείο που θα πεις «Α, αρχίζουν και ακούγονται μαζί τα όργανα, δεμένα!» Αυτό είναι το ζητούμενο,Δεν έχεις κάνει τίποτα το υπερβολικό παρά μόνο κούνησες τα ποτενσιόμετρα και τα κουμπιά του panning.Ούτε plu ins, ούτε κομπρέσορες , ούτε eq , ουτε τίποτα! Μόνο οι ηχογραφήσεις σου! Και αυτό είναι η μουσική!Αυτό είναι η μίξη!Αν ξεκινήσεις σωστά , τότε όλα στη συνέχεια θα είναι σωστά!

Αφού θέσεις σωστές εντάσειςγια τα όργανα σου, τότε μπορείς να προσθέσεις οτιδήποτε θες ,όπως eq ,compression και άλλα.Στο δεύτερο μέρος θα μιλήσουμε για το πώς βρίσκουμε το sweetspot για κάθε όργανο. Καλή αρχή!

0 Σχόλια
HomeStudioProject
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page