![](https://static.wixstatic.com/media/bd517b_e31b0621ca4b4b668606eb935c65df95~mv2.jpg/v1/fill/w_635,h_424,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/bd517b_e31b0621ca4b4b668606eb935c65df95~mv2.jpg)
Βρισκόμαστε στις αρχές Οκτωβρίου και λογικά θα πρέπει να έχεις ξεκινήσει να γράφεις τραγούδια. Δεν ξέρω πόσο δύσκολο το βρίσκεις ή αν έχεις βγάλει πρόγραμμα για το πότε και για πόσο θα διαθέτεις στον εαυτό σου χρόνο για να γράψεις τραγούδια ,αλλά σκέφτηκα να σου δώσω κάποιες συμβουλές που ίσως να σε βοηθήσουν στη σύνθεση των τραγουδιών σου. Σου παραθέτω παρακάτω κάποιους τρόπους που προσωπικά με έχουν βοηθήσει πολύ.
ΠΟΙΟ ΠΡΩΤΟ; ΜΟΥΣΙΚΗ Ή ΣΤΙΧΟΣ;
Δεν ξέρω τι τύπος είσαι ,δηλ, αν κάνεις και τα δυο ή γράφεις μόνο μουσική. Αν γράφεις μουσική μόνο θα πρέπει να βρεις τι σε βολεύει και τι σου ταιριάζει περισσότερο θα έλεγα. Μπορεί να θες να γράφεις μουσική και να μπει ο στίχος μετά ή μπορεί να θες να γράφεις μουσική σε ήδη έτοιμο στίχο. Αυτό θα το διαπιστώσεις δοκιμάζοντας και τους δυο τρόπους και θα καταλήξεις σε αυτό που σε βοηθάει να εκφραστείς καλύτερα. Αν δεν γράφεις στίχο εσύ και συνεργάζεσαι με κάποιον, τότε θα πρέπει να προσέξεις πολύ καλά πως θα γίνει το «δέσιμο» του στίχου με την μουσική. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την ολοκλήρωση του τραγουδιού. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά.
ΓΡΑΨΕ ΕΥΚΟΛΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ
Οι μελωδίες των τραγουδιών θα πρέπει να είναι απλές. Τι εννοώ με αυτό; Παρατηρώ σε κάποια τραγούδια που προσπαθεί σε κάποια σημεία να δώσει μια διαφορετική νότα στη μελωδική γραμμή, αλλά το αποτέλεσμα είναι ξεφεύγει από το κυρίως θέμα του τραγουδιού και να μοιάζει σαν ένα ξένο κομμάτι του τραγουδιού. Οι μελωδίες θα πρέπει να είναι εύκολες. Γιατί οι εύκολες μελωδίες αποτυπώνονται καλύτερα στον ακροατή και απομνημονεύονται πολύ πιο εύκολα. Αυτό είναι ένα από τα κύρια ζητούμενα σου, Να θυμάται ο ακροατής του τραγουδιού σου έστω το ρεφρέν ενός τραγουδιού σου. Αυτό θα είναι η επιτυχία σου ή έστω η αρχή της!
![](https://static.wixstatic.com/media/bd517b_7956dbffeead4aca8e59e10ab4a90a3a~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_613,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/bd517b_7956dbffeead4aca8e59e10ab4a90a3a~mv2.jpg)
ΚΑΝΕ ΤΟ ΡΕΦΡΕΝ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ
Σε συνέχεια του προηγούμενου που σου είπα είναι και αυτό το κομμάτι. Πρέπει να δίνεις σημασία στο ρεφρέν. Πρέπει να ξεχωρίζει και πως θα το πετύχεις αυτό; Φτιάξε ένα ρεφρέν να έχει δυναμική, ένα «ξέσπασμα» , μια κορύφωση της μελωδικής σου γραμμής ,που σε συνδυασμό με τον στίχο θα μπορέσει να οδηγήσει τον ακροατή σε συναισθήματα ,αυτά ακριβώς που τον προετοιμάζεις από τα κουπλέ. Υπάρχουν πολλά τραγούδια που δεν έχουν μια διαφορετικότητα στο ρεφρέν αλλά έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις από άλλα πράγματα όπως π.χ το στίχο και η ερμηνεία του τραγουδιστή. Προσωπική μου γνώμη είναι να υπάρχει ποικιλία σε δυναμικές και εκφράσεις μέσα σε ένα τραγούδι.
ΓΡΑΦΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Σίγουρα θα έχεις ακούσει την έκφραση «Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», το ίδιο ισχύει και για την έμπνευση. Ο συνθέτης εμπνέεται περισσότερο και καλύτερα δουλέυοντας.Όσο περισσότερο δουλεύεις τόσο καλύτερα πράγματα θα βγ’αλεις. Βέβαια δεν είναι κανόνας ότι θα γράψεις 50 τραγούδια και θα είναι όλα εξίσου καταπληκτικά αλλά σίγουρα τα 10 τραγούδια από αυτά θα είναι αξιόλογα για να τα κρατήσεις και να τα δουλέψεις.
Ελπίζω να σε βοήθησα με αυτές τις μικρές συμβουλές και να συνεχίσεις τη καλή προσπάθεια! Αν δεν έχεις ξεκινήσει ακόμα θα πρέπει να διαβάσεις αυτό εδώ.
Άφησε μου τα σχόλια σου να μου πεις αν έχεις βγάλει πρόγραμμα κι αν έχεις ξεκινήσει να γράφεις τραγούδια.