top of page
Αναζήτηση

Πώς να γράψεις περισσότερη μουσική φέτος

Εικόνα συγγραφέα: Evmorfos KasinakisEvmorfos Kasinakis

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Ιανουαρίου του 2018. Ο μήνας των στόχων και των προσωπικών υποσχέσεων. Κάθε χρόνο κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που διανύσαμε και προσπαθούμε να σκεφτούμε τι πετύχαμε ,τι δεν καταφέραμε και τι δεν κάναμε καθόλου. Είμαι σίγουρος πως ,όσον αφορά το home studio και γενικότερα τη μουσική δημιουργία είναι στη λίστα με τα πράγματα που δεν κάνατε αν και θέλατε πολύ!Οι υποχρεώσεις,οι δουλειές μας δεν μας άφηναν περιθώρια και να δημιουργήσουμε τόσο όσο θα θέλαμε. Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί γιατί έτσι νιώθουμε πως δεν κάνουμε βήματα προς τα μπροστά ή τουλάχιστον δεν κάνουμε μικρά σταθερά βήματα για την επίτευξη των στόχων μας.

Μιας και το ανέφερα , να σε ρωτήσω κάτι ,αν και θα ακουστεί πολύ συνηθισμένο. Έχεις βάλει στόχους για την καινούρια χρονιά; Ξέρω τι θα μου πεις, πως τα ιδια σου έλεγα περσι τετοιο καιρό πάλι. Για να σου τα λέω ξανά ,σημαίνει πως κάτι συμβαίνει. Κάτι δεν έκανες σωστά την χρονιά που μας πέρασε κι ενώ ξεκίνησες με αισιοδοξία και πάθος το 2017 ,στη πορεία διαπίστωσες ,πως χρειάζεται κάτι άλλο εκτός από τον ενθουσιασμό.

Δεν θέλω να γίνομαι γραφικός και να σου λέω τα ίδια και τα ίδια,απλά θέλω να σε βοηθήσω να βρεις τον τρόπο να κάνεις πραγματικότητα τα αληθινά σου όνειρα και ένα απ’αυτά ή τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τη μουσική σου δημιουργία.

Μιλάω συνέχεια με φίλους, συνεργάτες, μαθητές μου και όλοι μου λένε το ίδιο πράγμα πως κάθε χρόνο βάζουν στόχο να κάνουν κάτι με τη μουσική τους κι έπειτα από λίγο διάστημα η όλη προσπάθεια απλώς σταματάει λόγω δύσκολων παραγόντων.

Λοιπόν, για να μιλήσουμε ειλικρινά, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Αν θέλεις να κάνεις κάτι ,θα το κάνεις! Δεν μπορείς να σκέφτεσαι και να επικαλείσαι τις ίδιες δικαιολογίες! Γιατί όλα είναι δικαιολογίες! Η πιο συχνή δικαιολογία είναι ή έλλειψη χρόνου. Ελεύθερου χρόνου. Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Ακόμα κι αν είχες ολόκληρο το 24ωρο στη διάθεση σου ,όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο δεν θα δούλευες πολύ περισσότερο ,απ’όσο ομπορέις να δουλέψεις τώρα. Θα στο δικαιολογήσω τώρα αμέσως. Λές πως ξεκινάς την μερα σου πιεσμένος γιατί έχεις να πας στη δουλεία σου, θα γυρίσεις το μεσημέρι-απόγευμα εξαντλημένος ,αν έχεις οικογένεια θα πρέπει να βοηθήσεις στις δραστηριότητες των παιδιών σου ή να αφιερώσεις χρόνο στον/ην σύντροφο σου και βέβαια να ξεκουραστείς και λίγο, γιατί άνθρωποι είμαστε. Δεν είμαστε ρομποτ! Θέλεις και λίγο χρόνο για εσένα και μόνο! Να μείνεις μόνος σου ,να σκεφτείς, να ακούσεις λίγο μουσική, να διαβάσεις λίγες σελίδες από το βιβλίο σου, να «χαζέψεις» λίγο στο ιντερνετ. Και μετά από όλα αυτά έρχεται η ώρα που πας για ύπνο γιατί δεν έχεις κουράγιο.Είσαι κουρασμένος.Δεν έχεις άδικο και δεν σου λέω πως όλα αυτά που λες και ζεις δεν είναι πολλά και δύσκολα να τα διαχειριστείς. Η έλλειψη χρόνου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα ,που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά όλοι μας. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα ,όταν ιδίως θέλουμε να προσθέσουμε κάτι για τον εαυτό μας,χωρίς όμως να παραμελήσουμε κάτι άλλο.

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι πολύ καλή διαχείριση χρόνου.

Έχω γράψει και στο παρελθόν πώς να θέσεις τους μουσικούς σου στόχους ,αν δεν θυμάσαι μπορείς να το θυμηθείς και να σε βοηθήσει θέτοντας τους καινούριους σου στόχους εδώ.Το θέμα είναι να βρεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να μπορέσεις να δημιουργήσεις την μουσική σου. Δεν θες να την αναβαλεις για την επόμενη εβδομάδα ,για τον επόμενο μήνα και ίσως πιο μετά και φτάσουμε πάλι στο τέλος της χρονιάς και δεν έχεις κάνει πάλι τίποτα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, το καταλαβαίνω,αλλά αυτό που χρειάζεται να κατανοήσεις είναι πως πρέπει να βάλεις προτεραιοτητες στις υποχρεώσεις σου.και στις υποχρεώσεις σου πρέπει να εντάξεις και τη μουσική σου. Υπάρχουν πράγματα που είναι σημαντικά στη καθημερινότητα σου και η μουσική πρέπει να είναι ένα από αυτά που για σένα θα αποτελούν σημαντικά. Αν μάθεις να διαχωρίζεις τα σημαντικά από τα λιγότερο σημαντικά ,τότε ίσως καταφέρεις να κερδίσεις λίγο χρόνο για να γράψεις μουσική. Θα μιλήσουμε πολλές φορές για την διαχείριση χρόνου και για την παραγωγικότητα μέσα στο home studio,γιατί ξέρω πολύ καλά πως θέλουμε να δουλέυουμε λίγο και γρήγορα και να έχουμε καλά αποτελέσματα. Για να μπορέσεις να πετύχεις κάτι τέτοιο,πρέπει να εφαρμόσεις κάποιες τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο αποδοτικός.

Η πρώτη τεχνική που σου προτείνω να εφαρμόσεις είναι ο κανόνας του Παρέτο ή αλλιώς ο κανόνας 20/80. Τι λέει αυτός ο κανόνας; Το 20% της προσπάθειας μας καθορίζει το 80% των αποτελεσμάτων μας. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα με λιγότερη προσπάθεια. Αυτό επιτυγχάνεται αν μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε ποια είναι πραγματικά σημαντικά πράγματα με τα οποία πρέπι να ασχοληθούμε και όχι να αναλωνόμαστε σε δραστηριότητες που δεν θα μας φέρουν αποτελέσματα ή τουλάχιστον λιγότερα από αυτά που περιμένουμε.

Για παράδειγμα, δεν είναι τόσο σημαντικό να απαντήσεις σε ένα e mail που μόλις έφτασε στα εισερχόμενα σου ,δεν είναι τόσο σημαντικό να δεις όλες τις ειδοποιήσεις που «χτυπάνε» στο κινητό σου.Με μικρές αλλαγές σε κάποιες συνήθειες και κάποιες πιο σωστές προτεραιότητες στη ζωή μας μπορούμε να κερδίσουμε λίγο χρόνο για κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε!

Περιμένω τα σχόλια σου και να μου πεις αν γνωρίζεις τον κανόνα του Παρέτο και αν τον εφαρμόζεις και πες μου αν έχεις θέσει στόχους για φέτος

0 Σχόλια
HomeStudioProject
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page