![](https://static.wixstatic.com/media/bd517b_6a9dc7235b5a4055a0a31054afa50baa~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_654,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/bd517b_6a9dc7235b5a4055a0a31054afa50baa~mv2.jpg)
Έχω ακούσει από πολλούς που ξεκινούν να ηχογραφούν τα τραγούδια τους πως δεν χρησιμοποιούν καθόλου μετρονόμο, γιατί δεν μπορούν να συγχρονιστούν απόλυτα με αυτόν ,ούτε κατά τη διάρκεια της εξάσκησης τους ,κατά πόσο κατά τη διάρκεια μιας ηχογράφησης. Επίσης έχω ακούσει πως όταν ηχογραφείς με μετρονόμο χάνεις την συγκέντρωση σου για να αποδώσεις τα καλύτερα στην ηχογράφηση και προσπαθείς να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένος στον μετρονόμο.
Όλα αυτά είναι πολύ σωστά ,αλλά σήμερα θέλω να σου πω τους λόγους που πρέπει να χρησιμοποιείς μετρονόμο στην ηχογράφηση σου και πως μπορείς να έχεις καλύτερα αποτελέσματα.
Πρώτα απ’όλα θέλω να ξεκινήσω τι είναι ο μετρονόμος; Ο μετρονόμος είναι ένα εργαλείο που μας βοηθάει κατά την εξάσκηση μας στο μουσικό μας όργανο να είμαστε σταθεροί στο παίξιμο. To ίδιο συμβαίνει και στην ηχογράφηση. Θα σου δώσω δυο κύριους λόγους γιατί πρέπει να ηχογραφείς με μετρονόμο.
Λοιπόν σκέψου πως έχεις ένα τραγούδι το έχεις ηχογραφήσει στο κινητό σου σαν μια ιδέα και θες να ξεκινήσεις να το ηχογραφείς. Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να ξεκινήσεις με ένα όργανο σαν οδηγό για να «χτίσεις» την ενορχήστρωση σου. Ο μετρονόμος θα σε βοηθήσει να καθορίσεις το ακριβές tempo , την ακριβή ταχύτητα με την οποία θα ηχογραφηθεί το τραγούδι. Και τι εννοώ λέγοντας σε βοηθάει να καθορίσεις το ακριβές tempo του τραγουδιού σου; Ας πούμε ,για παράδειγμα ,ότι έχεις ένα τραγούδι και έχεις βρει ότι το tempo του τραγουδιού είναι γύρω στα 70 bpm. Αφού το ηχογραφείς ,παρατηρείς πως αν ανέβαζες για λίγο την ταχύτητα 3-5 bpm ή ίσως και περισσότερα ,θα ήταν καλύτερα και θα μπορέσει ο τραγουδιστής να το αποδώσει καλύτερα και θα πάρει «ζωή» το τραγούδι σου. Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις αν ηχογραφήσεις ένα όργανο για οδηγό χωρίς μετρονόμο, γιατί πολύ απλά δεν έχεις μέτρο σύγκρισης. Αυτό συμβαίνει και στην εξάσκηση σου αλλά και σε live εμφανίσεις. Αν παίζεις μουσική και δεν έχεις κάποιο είδος μετρονόμου (εννοώ ντραμς ή πλήκτρα με drumachine) ,κι έχεις τη δυνατότητα να ηχογραφήσεις το live , θα παρατηρήσεις ότι σε κάποια σημεία θα παίζεις πιο αργά και σε άλλα πιο γρήγορα. Γι αυτό το λόγο σου προτείνω να μάθεις να δουλεύεις με μετρονόμο.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και οι ηχογραφήσεις είναι πολυκάναλες. Ηχογραφούμε πια ένα –ένα όργανο και αυτό μας βοηθάει να κάνουμε το εξής. Μπορώ για ένα όργανο που ηχογραφώ ,π.χ κιθάρα ,πιάνο , μπάσο ή οποιοδήποτε άλλο ,να κάνω συνεχόμενες ηχογραφήσεις όλο το τραγούδι ,που λέγονται takes ,και από αυτά τα takes να επιλέξω ένα κομμάτι από την πρώτη ηχογράφηση που ήταν καλύτερο από την τρίτη ηχογράφηση που έχεις διαλέξει σαν καλύτερη ηχογράφηση. Στο κανάλι της κιθάρας π.χ μπορεί να βρεις ένα καλύτερο κομμάτι στο δεύτερο ρεφρέν και να το κόψεις να το κάνεις αντιγραφή κι επικόλληση (copy-paste) στο πρώτο ρεφρέν. Όλα αυτά ,φίλε μου δεν μπορείς να τα κάνεις αν δεν έχεις ηχογραφήσει με μετρονόμο γιατί πολύ απλά θα αντιμετωπίσεις την εξής δυσκολία: Αν ηχογραφήσεις χωρίς μετρονόμο ,είναι σχεδόν βέβαιο πως όλες οι ηχογραφήσεις που θα κάνεις δεν θα έχουν το ίδιο tempo. Έτσι δεν θα μπορείς να κάνεις αυτή τη διαδικασία, η οποία πίστεψε με ,είναι πολύ χρήσιμη γιατί σε βοηθάει να μειώσεις τον χρόνο της ηχογράφησης.
Γι αυτό φίλε μου ,αν σκέφτεσαι πόσο δύσκολο είναι να συγχρονιστείς με τον μετρονόμο,καλό θα είναι να ξεκινήσεις να εξασκείσαι σήμερα κιόλας. Βάλε ένα τραγούδι σου στο πρόγραμμα ηχογράφησης σου (DAW) και προσπάθησε να ηχογραφήσεις έστω ένα μόνο όργανο με takes από την αρχή μέχρι το τέλος. Θα σε βοηθήσει πολύ. Στο Cubase ,όπως και σε άλλα DAWs μπορείς να ενεργοποιήσεις τον μετρονόμο που είναι στο transport panel. Από εκεί μπορείς να καθορίσεις και το ακριβές tempo που θα έχει το τραγούδι σου. Αν χρησιμοποιείς Pro Tools τότε θα πρέπει να φτιάξεις ένα click track. Περιμένω τα σχόλια σου αν χρησιμοποιείς μετρονόμο για τις ηχογραφήσεις κι αν σε βοήθησε το σημερινό post.