![homestudioproject,ηχογραφήσεις,equalizer,τα βασικά του eq,](https://static.wixstatic.com/media/bd517b_31fc9f4dbad340a7a9ec3c459eebd881~mv2.png/v1/fill/w_980,h_551,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/bd517b_31fc9f4dbad340a7a9ec3c459eebd881~mv2.png)
Σίγουρα θα έχεις δει ένα equalizer και θα έχεις σκεφτεί πως μπορεί να χρησιμεύει στη μουσική παραγωγή. Ας το δούμε αναλυτικά και απ ο την αρχή. Είμαι σίγουρος ότι θα έχεις δει σε ψηφιακά μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου ( ραδιόφωνα ή συστήματα ήχου) κάποια κουμπιά που μπορείς να διαχειριστείς και να επεξεργαστείς το μπάσο και τα πρίμα ,όπως τα λέμε (bass ή treble). Με αυτά τα κουμπιά λοιπόν μπορείς να επεξεργαστείς κάποιες συχνότητες.
Στη μουσική χρησιμοποιούμε το equalizer για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε κάποιες συγκεκριμένες συχνότητες ανάλογα το όργανο και την περίσταση. Τι είναι όμως η συχνότητα; Ας πούμε ότι έχουμε μια κιθάρα και παίζουμε μια χορδή. Η χορδή πάλλεται για να φτάσει στο ανθρώπινο αυτί. Αυτή η δόνηση λοιπόν δημιουργεί αλλαγές στη πίεση του αέρα. Αυτό στη μουσική το ονομάζουμε κυματομορφή και ο αριθμός των κυματομορφών που γίνονται ανά δευτερόλεπτο είναι η συχνότητα της χορδής αυτής. Τη συχνότητα τη μετράμε σε Hertz (Hz). Η συχνότητα είναι που καθορίζει και το ύψος της κάθε νότας που φτάνει στα αυτιά μας.
Τώρα το ανθρώπινο αυτί μπορεί να ακούσει συχνότητες από 20Hz ,που είναι πολύ χαμηλή συχνότητα και φτάνει ως τα 20000Hz ή 20KHz( Στα eq θα το βλέπεις έτσι). Αυτό διαφοροποιείται σε κάθε άνθρωπο και ανάλογα με την ηλικία του αλλά και την δομή του αυτιού του. Τα 20 KHz είναι πολύ υψηλή συχνότητα και είναι λίγο δύσκολο να την ακούσουμε. Αν σκεφτείς ότι κάποια ζώα μπορούν να ακούσουν ψηλότερες συχνότητες από αυτή, π.χ τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν περίπου στα 45KHz!.
Επειδή το eq θα είναι ένα από τα πολύ βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε σε κάθε μίξη ,καλό θα είναι να κατανοήσεις τι κάνουμε εμείς με το eq και πως λειτουργεί. Σε ένα τραγούδι προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις συχνότητες με τέτοιο τρόπο ώστε όλες οι να ακούγονται αρμονικά μέσα στο τραγούδι μας και να μην «πέφτουν» η μια πάνω στην άλλη όσο το δυνατόν περισσότερο. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να μάθουμε πώς να χειριζόμαστε το eq και τι μας βοηθάει να κάνουμε. Κάθε πρόγραμμα ηχογράφησης έχει κάποια plug ins κι ένα από αυτά είναι και το equalizer.Σε παρακάτω φωτογραφία θα δεις το equalizer που έχω στο Cubase 5 και στη συνέχεια θα σου δείξω και άλλο eq.
Λοιπόν, θέλω να σκέφτεσαι πως το eq είναι ένα κουμπί έντασης αλλά πολύ πιο έξυπνο γιατί ξέρει να χρωματίζει σωστά το κάθε όργανο. Θα στο εξηγήσω πιο αναλυτικά και θα έχουμε και πολλά βίντεο που θα ασχοληθούμε με το eq αποκλειστικά!
Κάθε όργανο έχει τις δικές του συχνότητες ή για να το πω πιο σωστά δικό τους εύρος συχνοτήτων. Για παράδειγμα το μπάσο έχει πιο χαμηλές συχνότητες από τα πιατίνια μιας ντραμς. Το ταμπούρο έχει πιο μεσαίες συχνότητες ενώ ένα πιάνο έχει μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων. Ας δούμε λοιπόν πως λειτουργεί το eq.
Όπως βλέπεις στη παρακάτω φωτογραφία έχω δημιουργήσει ένα audio κανάλι και είμαι στις ρυθμίσεις αυτού του καναλιού, όπου στη μέση έχω ένα equalizer το οποίο έχει 4 bands (ζώνες συχνοτήτων) –τέσσερις τελείες ,δηλαδή για να στο πω πιο απλά τέσσερα σημεία που μπορώ να επεξεργαστώ τις συχνότητες. Από κάτω βλέπεις ότι έχω τρεις επιλογές. Σε άλλα plug ins εμφανίζονται σε κουμπιά. Οι τρεις λοιπόν αυτές επιλογές είναι –η πρώτη το gain όπου με αυτό το κουμπί μπορώ να ανεβάσω ή να «κόψω» κάποια συχνότητα που δεν μου κάνει. Η δεύτερη επιλογή είναι το Freq δηλαδή συχνότητα. Εδώ μπορείς να ψάξεις ποια συχνότητα είναι αυτή που θες να ανδείξεις ή να κατεβάσεις λίγο στο συγκεκριμένο όργανο. Η Τρίτη επιλογή είναι το Q. Ας πούμε ότι θες να ανεβάσεις στα 1000Hz περίπου στα 3db και όπως βλέπεις η καμπύλη που δημιουργείται είναι λίγο πλατιά. Με το Q μπορείς να καθορίσεις πόσο πλατιά θα είναι η καμπύλη αυτή για να μην επηρεαστούν κι άλλες συχνότητες.
![](https://static.wixstatic.com/media/bd517b_b6f3bcc88d6a42fcb63a9aca803c4e46~mv2.png/v1/fill/w_501,h_476,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/bd517b_b6f3bcc88d6a42fcb63a9aca803c4e46~mv2.png)
Σε κάθε πρόγραμμα θα βρεις το δικό σου eq. Στη παρακάτω φωτογραφία σου δείχνω ένα άλλο eq που περιλαμβάνεται στο Cubase και εδώ θα δεις ότι υπάρχουν κουμπιά για το gain,το freq,και το Q. Δουλεύει ακριβώς το ίδιο και δεν χρειάζεται να μάθεις κάτι διαφορετικό.
![](https://static.wixstatic.com/media/bd517b_6346d84c10744a64881d64abf2fc31f3~mv2.png/v1/fill/w_796,h_385,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/bd517b_6346d84c10744a64881d64abf2fc31f3~mv2.png)
Όλα τα EQ είναι ίδια. Βρες ένα από το πρόγραμμα που δουλεύεις και ξεκίνα δουλεύεις με αυτό.Πρέπει να δουλέψεις πολύ για να το μάθεις και όταν το μάθεις θα μπορείς να δουλέψεις σε οποιοδήποτε EQ.Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τις συχνότητες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να συνυπάρξουν αρμονικά μέσα στο τραγούδι και δώσουμε «χρώμα» στη μίξη μας.
Περιμένω τα σχόλια σου αν σου φάνηκε χρήσιμο και αν χρησιμοποίησες αυτά που γράφω ,πες μου αν είδες διαφορά σε μια ηχογράφηση σου.