Το να ηχογραφείς στο home studio σου είναι ειλικρινά μια καταπληκτική και δημιουργική διαδικασία. Σου δίνει τόσες ευκολίες που μπορείς πολύ απλά τα δύσκολα να τα κάνεις απλά. Έχεις τη δυνατότητα να κάνεις άπειρες ηχογραφήσεις, να γράφεις να σβήνεις από όποιο σημείο κάνεις λάθος και φυσικά να κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή θες μες το τραγούδι σου.
Επίσης μια άλλη πολύ καλή και χρήσιμη λειτουργία που έχουμε στη διάθεση μας είναι και η μεταφορά τονικότητας, ή αλλιώς όπως το ξέρουν πολλοί το transpose ή το transporto. Όταν γράφουμε midi μπορούμε πολύ εύκολα με δυο κινήσεις να αλλάξουμε τη τονικότητα ,κάτι που πιο παλιά αυτό ήταν αδιανόητο. Έπρεπε να ηχογραφηθεί ολόκληρο το τραγούδι από την αρχή!
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα τρόπο που μπορείς να κάνεις μεταφορά τονικότητας στα midi αλλά και στα audio. Αν ασχολείσαι καιρό με home studio ίσως να ξέρεις πως μπορώ να επιλέξω όποια ηχογράφηση midi θέλω και να αλλάξω τονικότητα απλά από το Menu bar επιλέγοντας το Midi menu και στο υπομενού Transpose μπορώ να θέσω πόσα ημιτόνια να ανεβάσω ή να κατεβάσω τις συγκεκριμένες ηχογραφήσεις.
Το ίδιο μπορώ να κάνω αλλά αν θέσω από την αρχή του project μου μια αρχική τονικότητα. Για παράδειγμα ας πούμε πως θέλεις να ηχογραφήσεις ένα τραγούδι από Ντο ματζόρε. Στο διεθνή συμβολισμό όπως ξέρεις η νότα Ντο είναι το γράμμα C της Αγγλικής αλφαβήτου. Θέτω λοιπόν στην γραμμή εργαλείων στο Cubase ,όπως φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω ,τη τονικότητα που θα ηχογραφήσω το συγκεκριμένο τραγούδι. Έτσι μπορώ να ξεκινήσω να ηχογραφώ οτιδήποτε θέλω και μετά αν θελήσω να κάνω μεταφορά τονικότητας ,πηγαίνω και αλλάζω το root key όπως λέγεται.
Αν ανεβάσω δηλαδή δυο ημιτόνια και πάω στο D , τότε αυτόματα όλα όσα έχω ηχογραφήσει θα μεταφερθούν σε αυτή τη τονικότητα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσέξεις πως η μεταφορά γίνεται και σε κανάλια ντραμς και κρουστών , κάτι που δεν θέλουμε. Για αυτό το λόγο αν έχεις τέτοια κανάλια, καλό είναι να επιλέξεις τα κανάλια που θα γίνει η μεταφορά και αυτά να μείνουν όπως έχουν. Υπάρχει ,βέβαια τρόπος ,που θα μιλήσουμε παρακάτω πως μπορείς επίσης να ορίσεις σε κάποια όργανα για να μείνουν ανεπηρέαστα από οποιαδήποτε αλλαγή κάνεις όσον αφορά την τονικότητα.
Για να δούμε τι γίνεται με τις audio ηχογραφήσεις. Στο παράδειγμα παρακάτω όπως βλέπεις έχω ένα audio κανάλι που έχω γράψει τη φωνή μου. Μπορείς να το κάνεις κι εσύ για δοκιμή να δεις ότι δουλεύει. Αν αλλάξω το root key από τη γραμμή εργαλείων , αλλάζω στην ουσία τη τονικότητα και το κανάλι της φωνής επίσης. Έτσι μπορώ να αλλάξω τη τονικότητα σε ολόκληρο το project. Μπορείς να το κάνεις με οποιαδήποτε όργανο, κιθάρα, πιάνο κλπ.
Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να θες να κάνεις αλλαγή τονικότητας σε ορισμένα μέρη του project ή να θες να δημιουργήσεις αρμονικές παραλλαγές. Για να το πετύχεις αυτό μπορείς να δημιουργήσεις ένα Transpose track από το menu Project και να επιλέξεις από το υπομενού Add Track –Transpose track.
Επιλέγοντας το μολυβάκι αν κάνεις κλικ πάνω σε αυτό το κανάλι θα δημιουργήσεις ένα μέρος –από το σημείο που θα κάνεις κλικ ως το τέλος του project το οποίο εμφανίζεται ο αριθμός μηδέν και από εκεί μπορείς έχοντας κρατημένο το αριστερό κλικ να ανεβάσεις ή να κατεβάσεις όσα ημιτόνια θες για να δημιουργήσεις διαφορετικότητα στην ενορχήστρωση σου. Θυμήσου ότι πρέπει να έχεις θέσει από την αρχή του project τονικότητα-root key από τη γραμμή εργαλείων.
Επίσης το transpose track μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε ένα project που θες να κάνεις με midi loops και audio αλλά δεν έχεις συγκεκριμένη τονικότητα και θες να τα ταιριάξεις με την τονικότητα του τραγουδιστή. Κάνεις δεξί κλικ πάνω στο transpose track και επιλέγεις “Set root key for unassigned events”. Έτσι οποιαδήποτε αρχεία βάλεις που δεν θα έχουν root key θα έχουν την τονικότητα που θα έχεις ορίσει εσύ στο project από την αρχή!
Άλλοι τρόποι για να αλλάξεις τονικότητα σε μεμονωμένα μέρη ή events. Μπορείς να «μπεις» στο Pool και από το μενού View /Attributes ελέγχεις αν είναι τσεκαρισμένο-ενεργοποιημένο το Root Key και στα μέρη που είναι στο Pool επιλέγεις από το Key κάνοντας κλικ πάνω στη τονικότητα μπορείς να επιλέξεις ποια τονικότητα θα ορίσεις στο συγκεκριμένο μέρος.
Σε midi μέρος μιας ηχογράφησης μπορείς να αλλάξεις επίσης την τονικότητα αν επιλέγοντας το μέρος αυτό, στη γραμμή πληροφοριών κάνεις κλικ στην τονικότητα –key και ανοίξει το σχετικό pop up μενού και από εκεί ορίσεις τη τονικότητα που θες.
Πως μπορείς να αφήσεις κάποια μέρη ή ολόκληρη ηχογράφηση ανεπηρέαστα από τυχόν αλλαγές τονικοτήτων.
Στη γραμμή πληροφοριών μιας ηχογράφησης υπάρχει μια επιλογή Global Transpose.Από κάτω γράφει ως προεπιλογή Follow , το οποίο σημαίνει πως ,οποιαδήποτε αλλαγή κάνεις μέσα σε ένα project και μια από αυτές είναι και η μεταφορά τονικότητας, όλα τα μέρη «ακολουθούν» αυτές τις αλλαγές. Αν θέλεις όμως να μην επηρεάζονται κάνεις κλικ στο Global Transpose και επιλέγεις το Independent.αυτόματα βλέπεις στη δεξιά μεριά στο τέλος του μέρους της ηχογράφησης εμφανίζεται το εικονίδιο του root key,που σημαίνει πως είναι «κλειδωμένο» στην αρχική τονικότητα. Αυτό όπως σου είπα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε κανάλι ντραμς κρουστών, ή και κάποιων εφέ που θες να χρησιμοποιήσεις στα τραγούδια σου.
Ελπίζω να σου φάνηκε χρήσιμο. Περιμένω τα σχόλια σου αν σε εξυπηρετεί στη δουλειά σου στο home studio.