![](https://static.wixstatic.com/media/bd517b_6308f75a3f1f444c8865d2daae31c107~mv2.png/v1/fill/w_560,h_315,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/bd517b_6308f75a3f1f444c8865d2daae31c107~mv2.png)
Το editing ή αλλιώς επεξεργασία είναι μια διαδικασία που μας βοηθάει πάρα πολλές φορές να διορθώσουμε λάθη που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Το editing γίνεται σε κάθε μορφή ηχογράφησης audio ή midi.Για παράδειγμα όταν έχεις ηχογραφήσει ένα πιάνο χρησιμοποιώντας vst instruments ,η διαδικασία να διορθώσεις κάποια σημεία που μπορεί να έχεις παίξει κάποιες λάθος νότες ή ακόμα και να κάνεις αντιγραφή και επικόλληση κάποιου μέρους της ηχογράφησης σου ανήκει στο editing. Το ίδιο ισχύει και στην audio ηχογράφηση π.χ σε μια ηχογράφηση κιθάρας ή φωνής ,μπορείς να επεξεργαστείς κάποια σημεία για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα.
Πολλοί μαθητές μου με ρωτάνε αν η διαδικασία του editing πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης ή μετά. Θα σε συμβούλευα να κάνεις το εξής: Μην κάνεις και τα δυο ταυτόχρονα. Μην καθησυχάζεις τον εαυτό σου πως θα το διορθώσεις αργότερα στο editing ή στη μίξη. Αυτό που σου προτείνω είναι να δώσεις μεγάλη προσοχή στις ηχογραφήσεις σου και πως θα αποδώσεις καλύτερα για να μπορέσεις να αποφύγεις όσο γίνεται περισσότερη δουλειά στο editing αλλά και αργότερα στη μίξη. Πολλές φορές θα δεις ότι δεν θα έχεις πολύ χρόνο στη διάθεση σου για να επεξεργάζεσαι συνέχεια πράγματα που θα μπορούσες να αποφύγεις. Σίγουρα το να διορθώσεις κάποιες νότες στη φωνή ενός τραγουδιού είναι αναπόφευκτο αλλά αν συγκεντρωθείς για να έχεις καλύτερη απόδοση στις ηχογραφήσεις σου ,αυτό θα σε γλυτώσει από χρόνο και δουλειά.
Αφού τελειώσεις με τις ηχογραφήσεις σου ,καλό θα είναι να ακούσεις προσεκτικά όλα τα takes που έχεις γράψει και να σημειώσεις σε ένα μπλοκ ή στο κινητό σου ,ποια σημεία θα χρειαστούν βελτίωση ή διόρθωση και να προγραμματίσεις στοην επόμενη ώρα που θα δουλέψεις στο home studio σου για να τα επεξεργαστείς.
Το έκανα κι εγώ στο παρελθόν αλλά έτσι έχανα την συγκέντρωση μου στο τι ήθελα να γράψω και πώς να το γράψω. Πρώτα ηχογραφούμε και μετά επεξεργαζόμαστε. Αν βέβαια έχουμε κάνουμε πολύ καλές ηχογραφήσεις ,τότε θα έχουμε πολύ λιγότερη δουλειά σε αυτό το κομμάτι της επεξεργασίας-διόρθωσης.
Επίσης κάτι άλλο που θέλω να επισημάνω γιατί το έχω δει σε πολλούς ,αλλά και σε μένα όταν πρωτοξεκινούσα στο home studio μου ,είναι πως αν θελήσεις να κάνεις copy paste ένα μέρος καλό είναι να το κάνεις αφού έχεις κάνει το editing για να αποφύγεις να κάνεις διπλή και τριπλή δουλειά.
Σε επόμενα blog posts θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά για το editing και τι περιλαμβάνει για κάθε είδους ηχογράφηση. Περιμένω τα σχόλια σου και θέλω να μου πεις πόση ώρα χρειάζεσαι για το editing.