top of page
Αναζήτηση

Πως χρησιμοποιούμε το βάθος στις μίξεις

Εικόνα συγγραφέα: Evmorfos KasinakisEvmorfos Kasinakis

homestudioproject, βάθος,reverb στις μιξεις

Πολλές φορές ακούς τραγούδια και απορείς πως γίνεται και ακούγονται όλα τα όργανα τόσο «δεμένα» μεταξύ τους και σίγουρα πως γίνεται να υπάρχει αυτή η συνοχή και αρμονία στις συχνότητες ,ώστε όλα τα όργανα να ακούγονται καθαρά και όσο πρέπει. Με λίγα λόγια εμείς στο home studio πάντα ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να ακουστεί μια μίξη μας και γενικότερα τα τραγούδια μας πιο επαγγελματικά.

Θα μιλήσουμε και θα ασχοληθούμε πάρα πολύ με τη μίξη ,εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός του HomeStudioProject.Να σε βοηθήσει να φτάσεις τη μουσική σε επαγγελματικό επίπεδο. Το βάθος συγκαταλέγεται στα plug ins στα εφέ για να στο πω πιο απλά, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μας για να καταφέρουμε τη μίξη μας σε αυτά τα επίπεδα.

Όταν ακούς μια επαγγελματική μίξη, αυτό που ακούς είναι βάθος και αυτό είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει μια επαγγελματική μίξη. Το βάθος. Και για να μη το μπερδεύουμε με το εφέ βάθος ,θα χρησιμοποιώ τον όρο reverb για το εφέ για να το ξεχωρίζουμε από το βάθος (depth).

Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι το βάθος. Για να μη σε κουράζω θα σου πω πως το βάθος είναι το εφέ ,που χιλιάδες αντανακλάσεις ήχων από πολλαπλές επιφάνειες ακούγονται μετά την αρχική πηγή ήχου. Αν θέλεις να διαβάσεις κι άλλο ένα post που έχω γράψει για το τι είναι το βάθος ,μπορείς να το διαβάσεις εδώ!

Τι κάνει το βάθος(reverb) ; Όπως σου είπα προηγουμένως , ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία μας στη μίξη. Δίνει βάθος και μας δίνει την αίσθηση πως όλα τα όργανα είναι στη σωστή θέση μέσα στο ακουστικό φάσμα.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις σωστά το βάθος στη μίξη σου;

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζεις είναι κάποιοι παράμετροι που θα συναντάς χρησιμοποιώντας το reverb. Οποιοδήποτε reverb κι αν έχεις ακόμα και αυτό που έχει το πρόγραμμα σου ,έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλα τα υπόλοιπα reverbs.Λοιπόν, το πρώτο που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ο τύπος reverb που θα χρησιμοποιήσεις.Υπάρχουν κατηγορίες όπως Hall , Room , Live/Stage , Spring ,Plate , Church , και το Gated.Αυτοί είναι οι τύποι των reverb Που θα συναντήσεις σε κάθε reverb.Υπάρχουν presets για να μπορέσεις να αρχίσεις να πειραματίζεσαι και να εξασκείσαι πάνω σε κάθε τύπο reverb.

Το επόμενο είναι το size,το οποίο ρυθμίζεις το πόσο θέλεις να βάλεις το βάθος από τον χώρο που έχεις διαλέξει.(room size)

Decay: Κάτι πολύ βασικό για το σωστό χειρισμό του reverb.με το decay ρυθμίζουμε τον χρόνο που θέλουμε να διαρκέσει το εφέ ,είναι γνωστό και σαν reverb time.

Predelay: Με αυτή τη παράμετρο ρυθμίζουμε το χρόνο πουυ θα κάνει να ακουστεί το εφέ μετα το αρχικό σήμα. Σε πολλές ηχογραφήσεις είναι καλό να χρησιμοποιούμε pre delay.

Early reflections: Καθορίζει το ποσοστό από τις πρώτες αντανακλάσεις του reverb.

Ξέρω ότι όλα αυτά ίσως σου φαίνονται λίγο δύσκολα ,αλλά πίστεψε με όλα θέλουν εξάσκηση.

Πως χρησιμοποιώ το reverb στη μίξη;

  • ‘Ένα βασικό που θα σου προτείνω για να ξεκινήσεις είναι να «ανοίξεις» ένα καινούριο /και εκεί να βάλεις ένα και να για να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλά όργανα. Από εκεί ,αυτό το θα μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις σαν σε πολλά όργανα και να καθορίσεις το πόσο θα δώσεις σε κάθε ένα.

  • Το είπαμε δίνει βάθος στη μίξη άρα το πολύ δεν κάνει πάντα καλό. Δεν γίνεται να βάζουμε σε όλα τα όργανα πολύ βάθος γιατί αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να καταστρέψει τη μίξη μας και να ακούγεται πολύ «μουντή» Κάποια όργανα που θέλουμε να ακούγονται πιο πίσω ,λίγο πιο «απομακρυσμένα» ,τότε βάζουμε λίγο περισσότερο σε αυτά.

  • Τα όργανα που δεν πρέπει να έχουν καθόλου είναι η μπότα από τη και το μπάσο. Τα υπόλοιπα όργανα ανάλογα πάντα με την ενορχήστρωση σου και πως θέλεις να ακουστεί το τραγούδι σου. Στη φωνή, επειδή θέλουμε να ακούγεται πιο κοντά και μπροστά από όλα τα όργανα ,χρησιμοποιούμε λιγότερο .

Μπορώ να χρησιμοποιήσω πολλά reverbs για κάθε όργανο;

Θα σε συμβούλευα να ξεκινήσεις έτσι όπως σου είπα προηγουμένως.Αν έχεις εξοικειωθεί με τα reverbs και είσαι πιο προχωρημένος τότε σίγουρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι άλλα reverbs ,αλλά όπως σου έχω πει less is more.Δεν χρειάζονται πάρα πολλά για να έχεις μια καλή μίξη.

Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι παράμετροι,όπως το να πετύχεις μια πολύ καλή μίξη έιναι να χρησιμοποιήσεις το βάθος σε συνδυασμό με το delay ,κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενα blog posts αλλά και βίντεο,γιατί θα πρέπει να στο εξηγήσω και πιο αναλυτικά. Επίσης μπορείς να κάνεις eq στο reverb όπως επίσης να κάνεις και automation για να ακούγεται π.χ σε ορισμένα σημεία που θες περισσότερο.

Θα ασχοληθούμε πάρα πολύ με αυτό το θέμα ,όπως και με πάρα πολλά ακόμα που έχουν να κάνουν με τη μίξη.Περιμένω τα σχόλια σου και θέλω να μου πεις αν χρησιμοποίησες το βάθος έτσι και τι παρατήρησες.

0 Σχόλια
HomeStudioProject
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page