![](https://static.wixstatic.com/media/bd517b_10d88e42f47e4ff28d0c91e1f04fa93c~mv2.png/v1/fill/w_560,h_315,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/bd517b_10d88e42f47e4ff28d0c91e1f04fa93c~mv2.png)
Είναι πολλές φορές που έχω τύχει σε συζητήσεις και έχω ακούσει πολλές απόψεις για το πως τα σημερινά τραγούδια δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον στην μελωδική γραμμή και όλα τα τραγούδια είναι ίδια!
Επίσης κάτι που πολλές φορές αναφέρεται είναι ότι η ενορχήστρωση είναι υπεύθυνη για το τραγούδι. Χωρίς να θέλω να είμαι απόλυτος και να πω ότι δεν ισχύουν όλα τα παραπάνω , θα ήθελα να μιλήσουμε για το θέμα της γραφής τραγουδιών και να σου δώσω κάποιες συμβουλές για το πως μπορείς να γράψεις καλύτερα τραγούδια, ανεξάρτητα τι είδος μουσικής γράφεις. Η μουσική είναι μια και ο καθένας εκφράζεται με αυτήν.
#1. Τα κουπλέ σου να μην είναι πολύ μεγάλα!
Αυτό που μερικές φορές «κουράζει» τον ακροατή είναι τα μεγάλα κουπλέ. Τι εννοώ; Σίγουρα έχεις μία ιστορία να αφηγηθείς με το τραγούδι σου αλλά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και σύντομο το κουπλέ γιατί όλοι περιμένουν να ακούσουν το ρεφρέν που είναι και η κεντρική ιδέα του τραγουδιού. Εκεί υπάρχει η ουσία της ιστορίας που αφηγείσαι και όλα τα συναισθήματα έχουν μια έκρηξη στο ρεφρέν. Άρα αν είσαι από τους συνθέτες ,ή τραγουδοποιούς που θέλουν να πουν πολλά στο τραγούδι τους ,ναι συμφωνώ αλλά να το κάνεις σε λιγότερο χρόνο. Για να σου το δώσω πιο συγκεκριμένα ,δεν μπορεί να έχουν περάσει ολόκληρα δυο λεπτά και να μην έχεις «μπει» στο ρεφρέν!
Μπορείς να ακούσεις και τραγούδια παρόμοια του είδους που γράφεις και παρατήρησε τον μέσο όρο του χρόνου που «μπαίνουν» τα τραγούδια στο ρεφρέν. Είναι πιο αποτελεσματικό!
#2. Γράψε πιο «δυνατά» ρεφρέν.
Όταν λέω «δυνατά» ρεφρέν εννοώ μελωδικά. Θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση του ρεφρέν από τα κουπλέ και αυτό συμβαίνει με το να έχει πιο μεγάλη δυναμική. Το ρεφρέν πρέπει να ξεχωρίζει και αυτό το πετυχαίνουμε με ανέβασμα της μελωδικής γραμμής του ρεφρέν. Να καταλάβει ο ακροατής πως εδώ είναι η έκρηξη όλων των συναισθημάτων που θέλεις να δώσεις στο τραγούδι. Βέβαια έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις ρεφρέν να είναι ίσα με το κουπλέ σε δυναμική αλλά να κερδίζει την προσοχή του ακροατή ίσως από μια λέξη ή από την ίδια μελωδία. Αλλά αυτά είναι οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Γι αυτό προσπάθησε τα ρεφρέν σου να είναι πιο «δυνατά»
#3. Η ενορχήστρωση
Θέλω να αναφέρω την ενορχήστρωση εδώ ,γιατί πιστεύω πως δεν έχει καμία σχέση με την σύνθεση ενός τραγουδιού. Δεν πρέπει να βασίζεσαι στην ενορχήστρωση για να είναι ωραίο ένα τραγούδι! Δεν έχει καμία σχέση! Η ενορχήστρωση απλά θα τονίσει κάποια σημεία και «ντύνει» το τραγούδι μας με όργανα που του ταιριάζουν. Όλα ξεκινούν από το τραγούδι. Η μουσική και ο στίχος αυτούσια ,με ένα μόνο όργανο. Αυτό σημαίνει γράφω ένα τραγούδι!
Σε επόμενο post θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά για την ενορχήστρωση και τι σημαντικό ρόλο παίζει στο τραγούδι και διάφορες τεχνικές που μας βοηθούν να διαφοροποιούμαστε και να κρατάμε το ενδιαφέρον του ακροατή ,ώστε να ακούσει το τραγούδι ως το τέλος.