top of page

Πως χρησιμοποιώ το βάθος σε φωνητικά


HomeStudioProject πως χρησιμοποιω βάθος σε φωνητικά

Αυτό το post μπορώ να πως είναι μια συνέχεια σε ένα blog post που είχα γράψει πριν καιρό πως χρησιμοποιούμε το reverb ,αλλά σήμερα θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στους τρόπους που μπορώ να χρησιμοποιήσω το reverb στα φωνητικά και τι είδη reverb υπάρχουν.

Όπως φυσικά έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο post ,υπάρχουν δυο τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εφέ. Σαν insert ,το οποίο επηρεάζει μόνο το όργανο που θέλουμε και σαν send που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα όργανα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα φωνητικά. Αν έχουμε π.χ ένα κανάλι φωνή και κάποια φωνητικά τότε ,αντί να χρησιμοποιήσουμε πολλά εφέ σε κάθε κανάλι ξεχωριστά, δημιουργούμε ένα κανάλι send και βάζουμε ένα βάθος.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω πως δεν είναι κανόνας, να χρησιμοποιούμε πάντα βάθος σε φωνητικά. Υπάρχουν και περιπτώσεις που το κανάλι μας ίσως δεν χρειάζεται βάθος.

Ας πάρουμε για το σημερινό παράδειγμα ένα βάθος που υπάρχει με το πρόγραμμα που δουλεύω ,δηλαδή το Cubase. Όπως βλέπεις στη παρακάτω εικόνα έχουμε ένα κανάλι φωνής ,ένα κανάλι για β’ φωνή και δυο κανάλια για φωνητικά. Σε αυτά τα κανάλια λοιπόν θα χρησιμοποιήσω ένα βάθος. Έτσι δημιουργώ ένα Fx channel όπως το λέει στο Cubase. Στο δικό σου πρόγραμμα ,μπορεί να ονομάζεται Fx track ή Aux track.Είναι ακριβώς το ίδιο.

Στο κανάλι αυτό λοιπόν ,βάζουμε το βάθος που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και το αναθέτουμε σε κάθε κανάλι στη θέση με τα sends εφέ.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι δυο πραγματάκια που θα μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στα φωνητικά μας. Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην είμαστε υπερβολικοί με το βάθος και αυτό μπορούμε να το καθορίσουμε από την μπάρα που έχει στη στήλη με τα sends,όπως φαίνεται παρακάτω στη φωτογραφία. Αν δεν μας καλύπτει αυτό, τότε θα πρέπει να ρυθμίσουμε λίγο το mix μέσα στο εφέ (reverb) Σε κάποια εφέ είναι γραμμένο mix σε κάποια άλλα σαν dry /wet.Αν κινούμε την μπάρα προς το dry τότε το βάθος γίνεται λιγότερο. Και αν κινούμε τη μπάρα ή το κουμπί ,ανάλογα τι έχει το κάθε πρόγραμμα, προς το wet , τότε το βάθος γίνεται περισσότερο.

Υπάρχουν διάφορες διακυμάνσεις βέβαια ,πόσο πολύ ακούγεται το βάθος ,ανάλογα τον τύπο του βάθους που έχουμε επιλέξει. Υπάρχουν πολλοί τύποι reverbs που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όπως hall , stage, church,bathroom,plate. Θα σου πρότεινα να αρχίσεις να πειραματίζεσαι με κάποια presets που έχει το reverb σου για να μπορέσεις να καταλάβεις τις διαφορές μεταξύ τους. Επίσης θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με το plate. Υπάρχουν επίσης υποκατηγορίες για κάθε preset όπως στο συγκεκριμένο large plate ,vocal plate και άλλα που μπορεί να βρεις σε πολλά εφέ.

Ένας άλλος τρόπος που μπορείς να ρυθμίσεις το βάθος είναι να αυξομειώνεις το fader του εφέ από το mixer ,αλλά αυτό θα επηρεάζει και όλα τα όργανα που έχεις αναθέσει το συγκεκριμένο εφέ.

Επίσης κάτι άλλο σημαντικό που σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ πιο αναλυτικά σε επερχόμενο βίντεο και ειδικό blog post, αλλά θέλω να στο πω για να το εφαρμόσεις στα δικά σου projects. Το βάθος (reverb) θέλει και κάποιες ,ας πούμε ρυθμίσεις , για να ακούγεται πιο φυσικό και όχι τόσο ψηφιακό. Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε EQ στο βάθος και να κόψουμε λίγο τις ψηλές συχνότητες ,ώστε να μην ακούγεται τόσο υπερβολικό και να φαίνεται λίγο πιο αληθινό το βάθος ,από τον χώρο που έχουμε χρησιμοποιήσει στο εφέ μας.

Θα μιλήσουμε και σε επόμενα blog posts και βίντεο για το βάθος και για άλλα όργανα και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Comments


HomeStudioProject
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page