top of page
Αναζήτηση

Τι είναι το automation και πως λειτουργεί

Εικόνα συγγραφέα: Evmorfos KasinakisEvmorfos Kasinakis

homestudioproject,τι ειναι το automation και πως λειτουργεί

Όπως έχω πει πολλές φορές και από εδώ αλλά και σε βίντεο ,τα προγράμματα ηχογράφησης που χρησιμοποιούμε είναι σχεδόν τα ίδια με αλλαγές μόνο στο περιβάλλον εργασίας. Έχουν πάρα πολλές λειτουργίες που πραγματικά είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία για τις ηχογραφήσεις μας αλλά και για τις μίξεις μας εξίσου.

Σήμερα θα μιλήσουμε για το automation ,που αν θελήσουμε να το αποδώσουμε στα Ελληνικά ,μπορούμε να πούμε πως είναι ο αυτοματισμός για κάποιο κανάλι. Θα σου το εξηγήσω αναλυτικά και πιστεύω πως θα το καταλάβεις.

Υπάρχουν πολλές φορές που σε μια μίξη ενώ έχεις βρει την σωστή ισορροπία στα κανάλια σου , σε κάποια σημεία νομίζεις πως κάτι πάει λάθος. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα έχουμε ένα τραγούδι και έχουμε βρει την σωστή στάθμη έντασης σε όλα τα κανάλια μας και είμαστε σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι με αυτό που ακούμε. Σε κάποια σημεία στο ρεφρέν όμως η φωνή του τραγουδιστή, γιατί υπάρχουν διαφορετικές δυναμικές, μπαίνουν κι άλλα όργανα και κάπου η φωνή δεν ακούγεται τόσο δυνατά όσο θα έπρεπε.

Αν ανεβάσουμε το fader ,δηλαδή το κανάλι ,σίγουρα θα ακουστεί πιο δυνατά η φωνή αλλά θα ακούγεται και πιο δυνατά σε ολόκληρο το τραγούδι ,κάτι που δεν θέλουμε. Γι’ αυτό το λόγο θα χρησιμοποιήσουμε το automation. Με αυτή λειτουργία μπορούμε να ανεβάσουμε την ένταση για λίγο ,όσο ακριβώς χρειάζεται για να ακουστεί κάτι περισσότερο, να δώσουμε έμφαση σε μια φράση ενός οργάνου και μετά να το επαναφέρουμε στη θέση που ήταν.

Πως γίνεται αυτό; Είναι πολύ εύκολο και πιστεύω πως θα το καταλάβεις πολύ γρήγορα. Στη κονσόλα του προγράμματος σου πάνω σε κάθε κανάλι υπάρχουν δυο κουμπάκια το W και το R. Το W είναι το αρχικό από τη λέξη Write (= γράφω) και το R από τη λέξη Read (= διαβάζω). Μόλις πατήσω το W ενεργοποιείται και το R και έτσι οτιδήποτε κάνω πάνω σε αυτό το κανάλι καταγράφεται μέχρι να σταματήσω εγώ το τραγούδι και απενεργοποιήσω το Automation.

Σε κάποιο σημείο ας πούμε θέλουμε να δυναμώσουμε το κανάλι της φωνής και μετά να το επαναφέρουμε στη θέση που ήταν. Πατώντας το W και μετά το Play (αναπαραγωγή) κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση θέλουμε και μετά σταματάμε το τραγούδι. Απενεργοποιούμε το W και βλέπουμε ότι μένει ανοιχτό το R. Μόλις γυρίσουμε το τραγούδι πίσω και βάλουμε να ξανακούσουμε το σημείο αυτό ,θα δούμε ότι γίνονται ακριβώς οι κινήσεις που κάναμε, δηλαδή η αυξομείωση της έντασης του καναλιού

.

Αυτό είναι ένας βασικός τρόπος automation. Υπάρχει κι ένας δεύτερος τρόπος για να κάνεις ακριβώς το ίδιο ,αλλά από το track list. Στο Cubase στο αριστερό μέρος του κάθε καναλιού υπάρχει ένα βελάκι που λέει Show/Hide Automation (Δείξε /Κρύψε Automation).

Μόλις πατήσω πάνω σε αυτό το βελάκι μου ανοίγει μια προέκταση του καναλιού ,όπου εκεί μπορώ να δουλέψω το automation της έντασης όπως ακριβώς έκανα και στη κονσόλα.

Επίλέγοντας το μολυβάκι από τη γραμμή εργαλείων ή πατώντας το νούμερο 8 ,μπορώ να ζωγραφίσω την αύξηση της έντασης ή την μείωση της σε οποιοδήποτε σημείο θέλω. Μετά αφού είμαι έτοιμος ,μπορώ να βάλω το τραγούδι να ξαναπαίξει ,αφού πρώτα έχω απενεργοποιήσει το W.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις και σε άλλες λειτουργίες automation,αλλά σήμερα ήθελα να μιλήσουμε για το απλό automation της φωνής. Πάνω σε αυτή τη τεχνική εφαρμόζουμε και τα άλλα automation.

Περιμένω τα σχόλια σου και τις απορίες σου.

0 Σχόλια
HomeStudioProject
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page