![HomeStudioProject,πως μπορω να ηχογραφήσω σωστά φωνητικά στο home studio](https://static.wixstatic.com/media/bd517b_50faa6b9feab4ecba950a1115a80dd1e~mv2.png/v1/fill/w_560,h_315,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/bd517b_50faa6b9feab4ecba950a1115a80dd1e~mv2.png)
Ένα ερώτημα που μου έχει τεθεί από πολλούς μαθητές μου αλλά και φίλους εδώ του HomeStudioProject. Είναι πολύ βασικό να καταλάβεις πως όλα ξεκινούν από την ηχογράφηση και για να είμαι και πιο σωστός από την πηγή.
Αν προσέξουμε στην ηχογράφηση ,τότε θα έχουμε μια ακόμα καλύτερη μίξη και ακόμα καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα στο τέλος. Το έχω ξαναπεί πως η καλή μίξη είναι αυτή που δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά και αυτό το πετυχαίνεις αν έχεις καλή ηχογράφηση.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις για την ηχογράφηση σου, όσον αφορά την ακουστική του χώρου σου , γιατί ηχογραφείς στο δικό σου χώρο, στο δικό σου home studio. Επίσης το μικρόφωνο σου. Ένα άλλο μικρόφωνο σε σύγκριση με το δικό σου μπορεί να έχει άλλο ήχο ,διαφορετικό ήχο, όχι καλύτερο ,αλλά διαφορετικό. Δυο πράγματα όμως που μπορείς να ελέγξεις και να έχεις μια πάρα πολύ καλή ηχογράφηση είναι η απόσταση από το μικρόφωνο και πόσο δυνατά ηχογραφείς. Αυτοί οι δυο παράγοντες κάνουν την διαφορά και να πετύχεις μια καταπληκτική ηχογράφηση!
Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να έχουμε μια καλή ηχογράφηση φωνής. Το πρώτο που πρέπει να ρυθμίσεις είναι το ύψος του μικροφώνου. Υπάρχουν δυο τρόποι που μπορείς να κάνεις. Ο πρώτος είναι να φέρεις τη κάψα του μικροφώνου στο ύψος του στόματος του τραγουδιστή. Ο δεύτερος τρόπος είναι να βάλεις το μικρόφωνο ακριβώς εκεί που είναι το πηγούνι του τραγουδιστή για να μην παίρνει τόσο πολύ σήμα και ιδίως αν η φωνή ή το τραγούδι έχει πολλές δυναμικές.
Βασικό και σημαντικό! Αυτό που πρέπει να έχεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ είναι ένα pop filter. Θα σε συμβούλευα αν δεν έχεις ήδη ένα ,να αγοράσεις και μετά να ηχογραφήσεις φωνητικά. Τι είναι το pop filter; Είναι αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία παρακάτω και μας βοηθάει σε δυο σημαντικά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι απομονώνει , «κόβει» τα πολύ έντονα χειλικά σύμφωνα,τα π ,τα μπ. Και κάτι άλλο που κάνει το pop filter είναι ότι μας κρατάει σε μια σωστή απόσταση από το μικρόφωνο. Μια πολύ σωστή θέση να βάλεις το pop filter είναι 8-10 πόντους από το μικρόφωνο. Πολλοί μπερδεύονται και πάνε πολύ κοντά στο μικρόφωνο ή ακόμα κι αν έχουν ένα pop filter το βάζουν πάρα πολύ κοντά στο μικρόφωνο σχεδόν το «κολλάνε» επάνω στο μικρόφωνο και αυτό είναι λάθος.
![](https://static.wixstatic.com/media/bd517b_0e6b2c6071b34b8eb1d01a623950c442~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_980,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/bd517b_0e6b2c6071b34b8eb1d01a623950c442~mv2.jpg)
Όπως σου έχω πει και σε προηγούμενο blog post τα μικρόφωνα που συνήθως χρησιμοποιούμε είναι πυκνωτικά μεγάλου διαφράγματος και αυτά τα μικρόφωνα είναι καρδιοειδή και κάποια υπερ-καρδιοειδή. Αυτό σημαίνει πως όσο κοντά είσαι στο μικρόφωνο, τόσο πιο μπάσο βγάζει η φωνή. Γι αυτό καλό είναι να κρατάς μια σωστή απόσταση από το μικρόφωνο και σε αυτό συμβάλλει και το pop filter. Άρα μπορούμε να πούμε πως μια καλή απόσταση είναι περίπου 10 εκατοστά και από το pop filter.Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να είμαστε πιο «άνετοι» όσον αφορά και την ερμηνεία μας.
Επίσης κάτι άλλο που θέλω να σου πω όσον αφορά την σωστή απόσταση από το μικρόφωνο είναι πως έτσι αποφεύγεις τυχαίες μεταβολές της έντασης. Και τι εννοώ με αυτό; Όταν τραγουδάς πολύ κοντά στο μικρόφωνο και κάνεις κάποιες κινήσεις μικρές προς τα πίσω ,τότε αυτό είναι εμφανές στην ηχογράφηση σου και υπάρχει και αυξομείωση στην ένταση, μικρή μεν, αλλά δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Όταν τραγουδάμε δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι και γι αυτό το λόγο κρατάμε τη σωστή απόσταση που σου είπα ,δηλαδή 10 εκατοστά από το pop filter.
Το δεύτερο βασικό που πρέπει να κοιτάξεις είναι το gain staging,δηλαδή η σωστή στάθμη έντασης πριν ηχογραφήσεις. Πολλοί είναι της άποψης πως πρέπει να ηχογραφούμε πολύ δυνατά,να φτάνει η ένδειξη του καναλιού μας στο -2 και ίσως παραπάνω.Λάθος! Θα πρέπει να είμαστε συντηρητικοί στην ηχογράφηση. Ελέγχουμε ακόμα και στα πιο ψηλά σημεία του τραγουδιού να δούμε την ένδειξη στην κάρτα ήχου μας ,αλλά και στη κονσόλα του προγράμματος μας. Αν δούμε π.χ ότι στην κάρτα ήχου δεν έχουμε κάποια παραμόρφωση ,αλλά έχουμε «ψηλό» σήμα στο πρόγραμμα μας ,τότε μπορούμε να κατεβάσουμε το input (είσοδο) του σήματος μας που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το μικρόφωνο μας.
Ο συνδυασμός αυτών των δυο σημαντικών παραμέτρων ,καθορίζουν μια πολύ καλή ηχογράφηση.