![](https://static.wixstatic.com/media/bd517b_a8b4cce72d33463aa75742e045236f6d~mv2.png/v1/fill/w_980,h_551,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/bd517b_a8b4cce72d33463aa75742e045236f6d~mv2.png)
Όποιο πρόγραμμα κι αν δουλεύεις ,σίγουρα θα έχεις δει πως σε όλα τα plug ins έχουν κάποιες προεπιλογές -ρυθμίσεις και είμαι σίγουρος,ότι έχεις αφιερώσει πολύ από τον χρόνο σου να τα εξερευνήσεις. Έχει τύχει να δω σε μίξεις που χρησιμοποιούν τα presets από τα plug ins ακριβώς όπως είναι. Αυτό δεν μας εγγυάται ,ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Λοιπόν, αυτά τα presets έχουν δημιουργηθεί από επαγγελματίες που σχεδίασαν και το συγκεκριμένο plug in που χρησιμοποιείς και είναι ειδικοί. Τα presets είναι συστάσεις για ρυθμίσεις για συγκεκριμένα όργανα και πολλές φορές και για συγκεκριμένο είδος μουσικής. Άρα αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει αυτές οι ρυθμίσεις τυχαία.
Στη παρακάτω φωτογραφία σου δείχνω ένα κομπρέσορα που έχει το Cubase και έχω επιλέξει ένα preset για φωνή αλλά και για κιθάρα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι το εξής. να δεις τι ρυθμίσεις έχει το συγκεκριμένο preset που επέλεξες; Τι ratio έχει; Το attack είναι γρήγορο ή αργό; Το release; Με αυτό τον τρόπο μπορείς να κρατήσεις σημειώσεις και να μάθεις πως πχ ο compressor στη κιθάρα πόσο γρήγορο είναι το release και άλλα πολλά.
![](https://static.wixstatic.com/media/bd517b_1c77b3b6e39c4cfda733f771acbb9ea1~mv2.png/v1/fill/w_619,h_348,al_c,q_85,enc_auto/bd517b_1c77b3b6e39c4cfda733f771acbb9ea1~mv2.png)
Η δική μου άποψη είναι πως καλό είναι να χρησιμοποιείς τα presets των plugins σαν σημείο αφετηρίας και μετά να προσαρμόσεις τις ρυθμίσεις στις δικές σου απαιτήσεις και του τραγουδιού.Θα σου πω κάτι που σίγουρα θα σου φανεί παράξενο αλλά είναι αλήθεια. Καποια presets μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην ηχογράφηση σου και να μη ξέρεις τι σου φταίει. Θα στο εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό. Όπως σου είπα πριν αυτά τα presets έχουν δημιουργηθεί πάνω σε μια συγκεκριμένη ηχογράφηση ,σε συγκεκριμένο όργανο και συγκεκριμένο είδος μουσικής. Αυτό που δεν μπορεί να ξέρει ο προγραμματιστής του plugin είναι πόσο δυνατά έχεις ηχογραφήσει τη κιθάρα σου ή τη φωνή σου. Άρα εκ των πραγμάτων ,δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακριβώς έτσι όπως είναι το preset.
Επιλέγεις λοιπόν το preset που βρήκες για την κιθάρα σου ή την φωνή σου και βλέπεις ότι δεν ανταποκρίνεται ο κομπρέσορας στη δική σου ηχογράφηση ,ίσως γιατί το το threshold είναι ψηλά και δεν ταιριάζει για τη δική σου ηχογράφηση.Έτσι αρχίζεις και κατεβάζεις το threshold μέχρι να έχεις κάποιο gian reduction. Ακούς προσεκτικά και αποφασίζεις αν σου αρέσει αυτή η ρύθμιση .Μπορείς να κάνεις μικροαλλαγές ,λίγο πάνω λίγο κάτω,να βάλεις το attack λίγο πιο αργό κοκ. Με αυτό τον τρόπο έχεις ξεκινήσει με ένα πολύ καλό preset και το έφερες στα δικά σου μέτρα και σταθμά. Κι έτσι μπορείς να συνεχίσεις.
Δεν θα σε συμβούλευα όμως το ίδιο και για το EQ. Δεν είναι εντελώς το ίδιο. παρόλο που υπάρχουν presets για να ξεκινήσεις για παράδειγμα να κάνεις eq σε μια κιθάρα.Αυτή όμως η ρύθμιση EQ έχει τόσους παράγοντες που δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει τη δική σου ηχογράφηση. πρώτα απ’όλα παίζει ρόλο βασικό το όργανο αλλά σε κάθε ηχογράφηση χρειάζεται να “κόψεις” διαφορετικές συχνότητες ,κάτι το οποίο δεν γνωρίζει ο προγραμματιστής που δημιούργησε το preset αυτό. Επίσης παίζει ρόλο και το περιβάλλον που ηχογραφείς και για αυτό το λόγο δεν μπορείς να πάρεις σαν σημείο αναφοράς ένα preset για το EQ.Μπορείς πάντα να ξεκινήσεις να βλέπεις που “κόβεις” και πόσο σε μια ακουστική κιθάρα αλλά πάντα θα έχεις κατα νου ,ότι πρέπει να μάθεις να κάνεις το δικό σου EQ.
Σε γενικές γραμμές τα presets μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας διδάξουν πολλά για να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση τα plugins.
Comments