top of page
Αναζήτηση

Τι είναι το limiter και πως το χρησιμοποιούμε.

Εικόνα συγγραφέα: Evmorfos KasinakisEvmorfos Kasinakis

HomeStudioproject-Τι είναι το Limiter και πως το χρησιμοποιούμε-Καινούριο Blog post

Υπάρχουν πολλά plug ins που σίγουρα σε έχουν προβληματίσει,γιατί ίσως δεν τα έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά , ή απλά δεςν ξέρεις πως να τα χρησιμοποιήσεις.


Ξέρω πολύ καλά αυτό το συναίσθημα γιατί πολύ απλά εχω βρεθεί σε αυτή τη θέση πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι δύσκολο να προσπαθείς να καταλάβεις πως λειτουργεί ένα plug in και πως θα βοηθήσει τη μίξη σου. Για αυτό το λόγο θα μιλήσουμε για πάρα πολλά plugins μεμονωμένα ,για το πως δουλεύουν και την χρησιμότητα τους.


Τι είναι το Limiter;


Το limiter είναι ακριβώς αυτό που λέει ο ορισμός της. Limit στα Αγγλικά σημαίνει όριο. Άρα μόλις χρησιμοποιούμε limiter βάζουμε ένα όριο στον ήχο μας και για να γίνω πιο συγκεκριμένος στην ένταση.


Ας δούμε πρώτα τις βασικές λειτουργίες του Limiter και πως συμπεριφέρεται σε ένα τραγούδι. Θα σε βοηθήσω με ένα πολύ απλό παράδειγμα. Όταν φτιάχνεις ένα τραγούδι και θες να το στείλεις σε ένα φίλο σου να ηχογραφήσει ας πούμε μπάσο ή θες να ακούσεις τη μίξη σου έτσι πρόχειρα σε αυτό το σημείο που έχεις φτάσει σε δια φορετικά ηχεία (πχ στο αυτοκίνητο σου). Για να μην ακούγεται πολύ σιγά ,τότε χρησιμοποιούμε ένα limiter απλά και γρήγορα. Πως ; Θα σου πω σε λίγο.


Πως λειτουργεί;


Για να καταλάβεις τη λειτουργία του θα στο παρομοιάσω με τον κομπρέσορα που υπάρχει μια διαφορά όμως. Ας δούμε λίγο τον κομπρέσορα.Τι κάνει; Μπορεί και ελέγχει το δυναμικό εύρος μια ηχογράφησης .Με πιο απλά λόγια , με τον κομπρέσορα μπορούμε να διαχειριστούμε τα ψηλά peaks που έχει μια ηχογράφηση και να “ανεβάσουμε” και τα χαμηλά σημεία. Ο κομπρέσορας έχει threshold και ratio. Με το threshold καθορίζουμε πότε να αρχίσει να δουλεύει ο κομπρέσορας. Αν για παράδειγμα θέσουμε το threshold στο -15 ,τότε μόλις το σήμα περάσει τα -15dB ,τότε θα δουλέψει ο κομπρέσορας. Φυσικά έχουμε το Attack που με αυτό καθορίζουμε ,πόσο γρήγορα θέλουμε να δουλέψει ο κομπρέσορας ,εφόσον υπάρχει σήμα που περνάει τα -15dB.



Το ratio που έχει ο κομπρέσορας,καθορίζουμε πόσο θέλουμε να κομπρέσάρει το σήμα που περνάει το threshold. (Θα στο εξηγήσω σε επόμενο post).


Όλα αυτά στα είπα γιατί πολύ απλά το Limiter λειτουργεί παρόμοια. Έχει κι αυτό threshold. Απλά στη περίπτωση του Limiter ,το σήμα δεν περνάει πάνω από το threshold. Καθόλου!

Έχεις δει πως πολλούς Limiters τους ονομάζουν Brick wall ,και αυτό γιατί δεν περνάει τίποτα πάνω από το threshold και έχει πολύ δυνατό ratio ,το οποίο είναι preset( δεν μπορείς να το διαχειριστείς εσύ)



Που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις;


Το Limiter σίγουρα θα το βάλεις στο master output. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε limiter σε όργανα μεμονωμένα όπως στο μπάσο ή σε κάποιες περιπτώσεις σε φωνητικά που θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά σε επόμενο post ή βίντεο.Αν σκοπεύεις να στείλεις το τραγούδι σου για mastering, ποτέ δεν βάζουμε limiter.


Comments


HomeStudioProject
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page